Grécky premiér je optimistický pri vývoji ekonomiky vo svojej krajine

08.01.2013 Celý región

Berlín 8. januára (TASR) - Grécky premiér Antonis Samaras dnes na návšteve Berlína zdôraznil, že jeho krajina je odhodlaná získať späť dôveryhodnosť v Európe a že uskutočňuje reformy aj úspornú politiku, ktoré sú potrebné pre dosiahnutie tohto cieľa. Premiér to uviedol na stretnutí s nemeckou kancelárkou Angelou Merkelovou.

Samarasova návšteva v Berlíne je už jeho druhá od nástupu do úradu vlani v lete.

"Chcem dať jasne najavo, že naša krajina vynakladá obrovské úsilie, ktoré sa spája s obrovskými obeťami, aby sa veci opäť dostali na správnu cestu," povedal Samaras počas krátkeho brífingu po boku s Merkelovou; potom už obaja odišli rokovať do jej úradu. "Snažíme sa získať späť dôveryhodnosť - ľudí v Európe aj trhov," dodal premiér.

Grécko sa "drží nad vodou" od mája 2010 len vďaka záchranným pôžičkám od ostatných 16 krajín Európskej únie, ktoré používajú menu euro, a od Medzinárodného menového fondu (MMF). Výmenou za tieto pôžičky žiadajú veritelia - obzvlášť Merkelovej Nemecko - sériu ekonomických reforiem, zvyšovania daní a znižovania štátnych výdavkov, poznamenáva agentúra AP.

Merkelová uviedla, že ju bude "samozrejme zaujímať, ako napreduje uplatňovanie reformného programu v Grécku", ale nevyslovila žiadne hodnotenie tejto krajiny.

Premiér Samaras dnes už skôr, pred konferenciou za zatvorenými dverami, ktorú zorganizoval nemecký denník Die Welt, uviedol novinárom, že "pohár je do polovice plný" a do Berlína prišiel s optimistickým posolstvom.

"Uplatňujeme reformný program a Európa nám pomáha," vyhlásil Samaras.

Kancelárka Merkelová informovala, že so Samarasom bude diskutovať aj o ekonomickej situácii v Nemecku, kde sa rast za posledný rok spomalil, "lebo musíme urobiť všetko, aby sme zaručili ekonomický rast a spolu s ním aj pracovné miesta".

Kancelárka zdôraznila potrebu väčšej ekonomickej integrácie v celej Európe.

"Do júna tohto roka sa musíme dohodnúť na silnejšej spolupráci v ekonomickej politike a pred nami je ešte množstvo práce," vysvetlila Merkelová.

Obaja lídri si nevyžiadali otázky novinárov a po stretnutí nenaplánovali ani nijaké vyhlásenia.
 

Vyberte región